Jäsenkirje
Jäsenille lähetetään jäsenkirjeitä sähköposilla siihen osoitteeseen jonka olet tallentanut omille sivuillesi.
3.10.2022 Sopimusratkaisu on syntynyt, kaikki työtaistelutoimet on lopetettu.
__________________________________________________
Tehy ja SuPer ovat julistaneet ylityö- ja vuoronvaihtokiellon koko kunta-alalle keskiviikosta 20.4.2022 klo 6.00 alkaen toistaiseksi!
Ylityö- ja vuoronvaihtokielto koskee kaikkia kuntasektorilla työskenteleviä SOTE-sopimuksen ja KVTES:n piirissä olevia työsuhteisia jäseniä. Vain virkasuhteiset jäsenet ovat rajattu tämän työtaistelun ulkopuolelle.
Ylityö- ja vuoronvaihtokiellon aikana tehdään pelkästään työvuoroluetteloon merkityt työvuorot. Ylityö- ja vuoronvaihtokiellon aikana Tehyn jäsen ei vaihda työvuoroa edes perustellusta syystä.
Tarvittaessa työnantaja määrää yksipuolisesti työntekijän ylitöihin.
Työnantaja ei voi yksipuolisesti muuttaa työvuoroluetteloa enää sen jälkeen, kun työntekijä on saapunut työvuoroon tai kun työvuoro on alkanut. Näin ollen työvuoroluettelon muutosta ei voida tehdä, jos se koskee työvuoron pidentämistä tai lyhentämistä työvuoroon saapumisen tai sen alkamisen jälkeen.
______________________________________
Ylityö- ja vuoronvaihtokielto
Neuvottelujen vauhdittamiseksi Tehy ja SuPer ovat julistaneet ylityö- ja vuoronvaihtokiellon koko kuntasektorille (KVTES ja SOTE-SOPIMUS).
Ylityö- ja vuoronvaihtokielto alkaa pe 25.3.2022 klo 15:00 ja päättyy to 31.3.2022 klo 23:59.
Ylityö- ja vuoronvaihtokiellon aikana tehdään töitä normaalisti ennalta suunniteltujen työvuorolistojen mukaisesti, mutta ei tehdä ylitöitä eikä vaihdeta tai muuteta vuoroja. Ylityö- ja vuoronvaihtokiellon aikana Tehyn jäsen ei vaihda työvuoroa edes perustellusta syystä. Työnantaja kantaa vastuun asiakas- ja potilasturvallisuudesta työtaistelutilanteessa. Jos työnantaja ilmoittaa tekevänsä yksipuolisen muutoksen työvuoroluetteloon, pyydä päätös työvuoroluettelon muuttamisesta kirjallisena (liitä kopio päätöksestä ammattiosaston ilmoitukseen). Muutettua listaa on noudatettava. Tee työvuoroluettelon muutoksista ja mahdollisesta ylityöstä ilmoitus ammattiosastolle. Työnantaja tekee arvion, milloin on kysymys perustellusta syystä. Työntekijä toimittaa ilmoituksen ammattiosastolle ( ao354@tehy.net tai sisäisessä postissa; Terveyskeskus/avosairaanhoito/ Niina Kokkola).
---------------------------------------------------------------------------------------------
Jäsenkirje 1.3.2022
Ylityö- ja vuoronvaihtokielto on voimassa alkaen ti 1.3.2022 klo 15 ja päättyen ti 8.3.2022 klo 15.
Ylityö- ja vuoronvaihtokiellon aikana tehdään töitä normaalisti ennalta suunniteltujen työvuorolistojen mukaisesti, mutta ei tehdä ylitöitä eikä vaihdeta tai muuteta vuoroja.
Tehyläisiä ei voida velvoittaa tekemään ylityötä suojelutyönä eikä myöskään velvoittaa vuoronvaihtoon suojelutyöperusteella.
Keikkojen tekemistä ei suositella tukitoimien kohteena oleviin työpaikkoihin, koska se heikentää ylityö- ja vuoronvaihtokiellon vaikutusta.
Jos työnantaja ilmoittaa tekevänsä yksipuolisen muutoksen työvuoroluetteloon, pyydä päätös työvuoroluettelon muuttamisesta kirjallisena. Muutettua listaa on noudatettava. Tee työvuoroluettelon muutoksista ja mahdollisesta ylityöstä ilmoitus ammattiosastolle. Työnantaja tekee arvion, milloin on kysymys perustellusta syystä. Työntekijä toimittaa ilmoituksen ammattiosastolle ( ao354@tehy.net tai sisäisessä postissa; Terveyskeskus/avosairaanhoito/ Niina Kokkola).
Tarvittaessa työnantaja määrää yksipuolisesti työntekijän ylitöihin. Jos työnantaja vaatii allekirjoitusta, työntekijä voi allekirjoittaa kaavakkeen, että on ottanut määräyksen vastaan.
Työnantaja ei voi yksipuolisesti muuttaa työvuoroluetteloa enää sen jälkeen, kun työntekijä on saapunut työvuoroon tai kun työvuoro on alkanut. Näin ollen työvuoroluettelon muutosta ei voida tehdä, jos se koskee työvuoron pidentämistä tai lyhentämistä työvuoroon saapumisen tai sen alkamisen jälkeen.
Ennen ylityö- ja vuoronvaihtokiellon voimaan astumista työnantajan kanssa sovitut ylityöt ja vaihdetut vuorot tulee tehdä sopimuksen mukaisesti.
Vapaa-aikana ei tarvitse vastata työyhteydenottoihin (paitsi varallaolossa).
Tehyn sivuilta löytyy luotettavin ja ajantasaisin tieto neuvotteluista.
Pääluottamusmies Anne Rikassaaren tavoittaa puhelimitse numerosta 040 335 6048
Puheenjohtaja Niina Kokkolan tavoittaa puhelimitse numerosta 0400 247 354
Jäsenkirje 30.12.2019
Uusi työaikalaki tulee voimaan 1.1.2020. Uuden lain mukaan työntekijälle on annettava jokaisen työvuoron alkamista seuraavan 24 tunnin aikana vähintään 11 tunnin keskeytymätön lepoaika. Työvuoroja suunniteltaessa on työvuorojen väliin jätettävä siis vähintään 11 tunnin lepoaika. Jos työntekijä iltavuoro päättyy kello 22, voi hänen seuraava työvuoronsa alkaa aamulla aikaisintaan kello 9.
Henkilöstöpäällikön linjaus on, että työvuoroja suunniteltaessa sovelletaan uutta lakia ja suunnitelmiin ei tehdä säännönmukaisesti alle 11 tunnin lepoaikaan poikkeuksia.
Laki antaa kuitenkin mahdollisuuden tehdä poikkeuksia ja käyttää jatkossakin työn järjestelyihin liittyvistä syistä 9 tunnin lepoaikaa. Eli esimies voi siis satunnaisesti suunnitella illasta aamuun vuoroja, jos se on toiminnan kannalta tarpeellista.
Poikkeuksellisesti työntekijä voi sopia esimiehensä kanssa 11 tunnin lepoajan lyhentämisestä 9 tuntiin. Tarkoittaa siis sitä, että työntekijä voi toivoa lyhennettyä lepoaikaa satunnaisesti ja esimies voi toiveen toteuttaa oman harkintansa mukaan (kuten muutkin työvuorotoiveet).
Lepoajan lyhentämisen jälkeen pitää saamatta jäänyt lepoaika antaa heti seuraavan vuorokausilevon yhteydessä tai viimeistään 14 vuorokauden kuluessa. Eli käytännössähän tuo toteutuu, kun muutoksen jälkeen tulee parin päivän vapaa kahden viikon sisällä lyhennetystä lepoajasta.
Tarvittaessa jo suunniteltuun ja vahvistettuun listaan voi esimies tehdä muutoksia poikkeustilanteessa kuten ennenkin ja tämä koskee myös tätä lepoaikaa.
Työvuoroja voi vaihtaa kaverin kanssa sillä käytännöllä mikä työpisteessä on käytäntönä ollut.
Kunhan alkuun päästään niin käytäntö varmasti muokkautuu ja saadaan muidenkin kuntien toimintatavoista mallia. Luottamusmies ja puheenjohtaja ovat yhteyksissä muiden kuntien luottamusmiehiin ja puheenjohtajiin toimintatavoista ja tarvittaessa keskustelevat asiasta uudelleen henkilöstöpäällikön kanssa.
Uusi Kvtes on voimassa 1.2.2018-31.3.2020
Mitä sopimusneuvotteluissa sitten on sovittu? Mitään heikennyksiä ei jo saavutettuihin etuihin tullut.
1. Palkat nousevat yhteensä 3,45%
- sisältää siis yleiskorotuksen 26e tai vähintään 1,25% ja järjestelyerä 1,2% ja yleiskorotus 1,0% -Lisäksi kertakorvaus kaikille (vaikka nimikkeenä joku tuottavuus ja tuloksellisuus korotus). Korvaus on 9,2% peruspalkasta.
2. Lomarahat saa halutessaan vaihtaa vapaiksi määräajan eli lomakauden 2017-2018 ja 2018-2019 aikana. Lomarahan vaihtaminen vapaaksi edellyttää, että luottamusmies tekee ensin paikallisen sopimuksen järjestelyistä. Lisäksi työntekijän pitää kirjallisesti pyytää, jos haluaa rahat vapaana (näistä tulee myöhemmin tarkempi ohjeistus).
3. Sopimuskaudelle on sovittu työryhmä, joka aloittaa oman sopimuksen työstämisen heti. Työryhmä aloittaa asiasisällön keräämisen ja hiomisen nyt heti. Jos nyt olisi jo otettu käyttöön oma sopimus olisi sisältö kopioitu kvtes:istä, koska tätä ei ole vielä valmisteltu ja hiottu. Sisältö ja sopimusmääräykset on ensin tehtävä ennen, kun sopimusta otetaan käyttöön. Oma sopimus tulee soten siirtymisestä tai peruuntumisesta huolimatta. Työryhmässä on KoHolla (Tehy ja SuPer) enemmistö muihin (JUKO, JAU) nähden.
4. Varhaiskasvatuksessa termejä täsmennettiin ja hinnoittelutunnuksia yhdenmukaistettiin. Lisäksi varhaiskasvatuksessa alin palkka on jatkossa valtakunnallisesti 2010e. Useassa paikassa peruspalkka siis nousi lähes 40e.
5. Isyysvapaa nostettiin kuudesta päivästä 12 päivään.
6. Oikeus tilapäiseen hoitovapaaseen nousi 10 vuodesta 12 vuoteen.
7. Työkyvyttömyyseläke tapauksissa takaisinperintä poistettu.
8. Yleistyöajassa poissaolojen vaikutus lisä- ja ylityörajoihin korjattiin.
9. Liukuvassa työajassa työaikamuoto 37,5h poistuu käytöstä ja työaika nousee 38,15h viikossa mutta sitä kompensoidaan 2,4% maksulla. Ei koske siis toimistotyöajassa olevia. Liukumat tarkistettiin ja vuorokautinen ylityöraja tulee käyttöön.
10. Arkipyhästä on annettava kokonainen vapaapäivä. Tunteja ei saa ripotella vaan kokonainen päivä on annettava.
11. Luottamusmiehen ajankäyttöön ja palkkioon tehty parannuksia.
12. Jaksotyöhön paluu on mahdollista kotihoidossa ja kotisairaanhoidossa työskenteleville.
13. Varallaoloa koskevaa yleiskirjeenkirjauksia tarkistettu ja päivitetty paremmiksi.
Jos ja kun tästä esiintyy kysyttävää niin ota rohkeasti yhteyttä vaikka ao:n sähköpostin kautta.
-Niina